Projděte si s námi vitaminovou abecedu a přečtěte si, proč jsou pro naše tělo důležité:
Vitamin A
Je rozpustný v tucích a je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu, který potřebujeme k vidění při horších světelných podmínkách. Je to zároveň významný antioxidant. Jeho nedostatek vede k šerosleposti, k zánětům spojivek a poškození sítnice, dále k poruchám imunity, ale třeba také ke zpomalení pohlavního vývoje či snížení potence. Najdete ho v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku, máslu, mrkvi a další zelenině a ovoci žluté i zelené barvy.
Vitaminy skupiny B
Jde o skupinu ve vodě rozpustných vitaminů nezbytných zejména pro správné fungování metabolismu. Najdete je v kvasnicích, masu, sýrech, celozrnných obilovinách, luštěninách a ořechách.
Vitamin B1 – thiamin je nutný pro správnou činnost nervové soustavy, hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů a aminokyselin. Nedostatek se projeví únavou, pocity vyčerpání, ztrátou chuti k jídlu.
Vitamin B2 – riboflavin ovlivňuje procesy přeměny energie v organismu, je důležitý pro zdraví očí, kůže, srdce a dalších orgánů.
Vitamin B3 – niacin je nezbytný pro uvolňování energie z potravy a energetický metabolismus buněk. Jeho nedostatek se projeví nechutenstvím, nespavostí a stavy, kdy se cítíme „nic moc“.
Vitamin B5 – kyselina pantothenová je důležitá pro dobrý stav kůže, vlasů, nehtů a pro metabolismus sacharidů a tuků.
Vitamin B7 – biotin má léčivé účinky na puchýře, různé druhy bradavic, kožních vředů či jaterních skvrn. Nedostatek se projeví negativními změnami na kůži i nervovými poruchami.
Vitamin B9 – Kyselina listová je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin a pro krvetvorbu. V těhotenství je důležitá pro normální vývoj a růst plodu. Kromě vážných vývojových poruch plodu se nedostatek kyseliny listové podepisuje i na snížené schopnosti červených krvinek přenášet kyslík.
Vitamin B12 – kobalamin potřebujeme pro tvorbu krve, správnou funkci nervové soustavy, syntézu DNA a pro využití energie ve svalech. Nedostatkem mohou trpět zejména vegani, projevuje se chudokrevností, hubnutím, ztrátou svalové koordinace, třesem končetin nebo pocity mravenčení a zhoršováním mentální výkonnosti.
Vitamin C
Je rozpustný ve vodě a nezbytně ho potřebujeme k udržení tělesného zdraví. Působí jako antioxidant, podporuje tvorbu a funkci bílých krvinek. Podílí se na krvetvorbě, ovlivňuje zásobení těla kyslíkem, je součástí syntézy kolagenu, takže ovlivňuje zdraví kůže i kloubů. Přispívá k pevnosti cévních stěn, ale má vliv třeba i na dobrý stav dásní. Je obsažený především v ovoci a zelenině.
Vitamin D je důležitý pro zdraví kostí, zubů a pro správnou funkci imunitního systému. Zdrojem je především sluneční záření a rybí tuk. Nedostatek způsobuje vyšší náchylnost k respiračním infekcím, řídnutí kostí a kazivost zubů.
Vitamin E je rozpustný v tucích a jeho hlavním úkolem je antioxidační ochrana buněčných membrán před volnými radikály. Chrání buňky před stárnutím i zhoubným bujením. Najdete ho v v pšeničných klíčcích, v másle, mléce, sóje, ořeších, ale i v mase a některé zelenině.
Vitamin K je rozpustný v tucích a jeho název souvisí s výrazem „koagulation“, tj. srážení krve. Nezbytný je i pro zabudování minerálů do kostí, k růstu buněk a pro dobrý stav cévních stěn. Hlavním zdrojem jsou vnitřnosti, listová zelenina.