Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Pohodlí a funkčnost před stylem: Jak si vybrat oblečení do posilovny

Pohodlí a funkčnost před stylem: Jak si vybrat oblečení do posilovny

Při výběru oblečení do posilovny se mnoho lidí zaměřuje pouze na to, jak vypadá a jaký střih má. To je ale chyba! Správný materiál oblečení hraje klíčovou roli v tom, jak se budete během cvičení cítit a jaký bude váš sportovní výkon.

A proč je vlastně materiál oblečení do posilovny tak důležitý? Jednak existují určité druhy materiálů jako je polyester nebo polyamid, které odvádějí pot od těla a udržují ho v suchu a pohodlí. Dále by měl být materiál určitě prodyšný, jelikož prodyšné materiály, jako je bavlna nebo merino vlna umožňují pokožce dýchat a zabraňují přehřátí, což je nejdůležitější zejména při náročném cvičení. Také by oblečení do posilovny mělo být flexibilní, aby umožňovalo snadný pohyb bez omezení. V poslední řadě by mělo být také dobře odolné, tudíž by mělo být vyrobeno z odolných materiálů, které vydrží náročné podmínky.

Při pořizování oblečení na cvičení se zaměřte na 3 klíčové aspekty, a to na materiál, funkčnost a pohodlí. Kvalitní materiály jako funkční tkaniny odvádí pot a bavlna nebo merino vlna, které jsou prodyšné, zajistí komfort a podpoří váš sportovní výkon. Investujte do oblečení, které vám padne a ve kterém se budete cítit především dobře, abyste mohli odvést stoprocentní výkon.

Pro velmi náročné tréninky se obecně doporučují funkční materiály, jelikož jak již bylo zmíněno, dokáží skvěle odvádět pot. Naopak pro mírnější aktivity, jako je například jóga nebo pilates je vhodný materiál jako je bavlna nebo merino vlna, které jsou velmi prodyšné a pohodlné.

Kromě výběru správného materiálu se při koupi oblečení do posilovny zaměřte i na střih a styl. Pohodlné a padnoucí oblečení vám zajistí komfort, zvedne vaše sebevědomí a podpoří váš sportovní výkon.

Nejideálnější v tomto směru je oblečení si nejprve samozřejmě vyzkoušet, což je však možné jedině v případě, že nakupujete v kamenném obchodě. Při zkoušení sportovního oblečení v obchodě je dobré vyzkoušet si jeho funkčnost, a to tak, že uděláte například dřep či jiný pohyb, abyste se ujistili, že vám oblečení dobře padne, nikde vás neškrtí, nepadá a nijak jinak vás v pohybu neomezuje. Pokud však sportovní oblečení nakupujete přes internet, vyzkoušejte si ho nejprve doma, než s ním vyrazíte do posilovny.

Co se týče správné velikosti oblečení, v tomto případě by vám mělo sednout tak akorát, nemělo by být ani moc velké, a naopak ani moc malé nebo upnuté. Střih oblečení by měl být taktéž funkční a především pohodlný, aby vám umožnil volný pohyb přesně dle vašich potřeb.

Oblečení by se vám mělo především líbit, měli byste se v něm skvěle a sebevědomě cítit, a také by vám mělo dělat radost. Čemu byste se ale měli vyhnout je oblečení s poutky, přílišnými kapsami a jinými ozdobami, které by vás mohly omezovat nebo by se vám mohly zachytávat o potřebné nářadí.

Dále byste neměli opomenout ani kvalitní sportovní podprsenky, které jsou pro různé typy sportovních aktivit velmi důležité, dále třeba sportovní rukavice, čelenky a další doplňky, které vám mohou cvičení zpříjemnit. Neměli byste zapomínat ani na kvalitní obuv, která by měla být především pohodlná, ale také hlavně vhodná pro typ cvičení, který chcete provozovat. V tomto případě, pokud si nejste s výběr správných a kvalitních bot, je vždy lepší se poradit s odborným prodejcem.

Sportovní oblečení, a dokonce i boty byste měli pravidelně prát, jelikož z veškerého potu a prachu se oblečení rychle znečistí, a proto byste jej měli prát po každém cvičení. Boty samozřejmě tak často prát nemusíte, těm by časté praní mohlo i uškodit.

Oblečení i boty pro váš sportovní výkon byste měli nakupovat především ve specializovaných prodejnách a obchodech. Najdete tam totiž široký výběr oblečení od různých značek a také v různých cenových kategoriích. Personál vám dokáže poradit jak s výběrem materiálu, střihu tak i velikosti. Do těchto věcí v případě aktivního sportování se rozhodně vyplatí investovat, jelikož kvalitní oblečení vám vydrží déle a bude se vám v něm i lépe cvičit.

blog | budujte svá těla