Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Masážní válec: Váš osobní masér pro uvolnění svalů a regeneraci

Masážní válec: Váš osobní masér pro uvolnění svalů a regeneraci

Toužíte po uvolnění ztuhlých svalů a regeneraci po cvičení? Pak byste měli zvážit pořízení masážního válce, který se stane vašim nenahraditelným pomocníkem v boji proti bolestem anebo únavě.

Co to vlastně je ten masážní válec a jak funguje? Masážní válec, nazývaný také foam-roller, je pomůcka pro automasáž svalů celého těla. Pomocí tlaku na svaly je prokrvuje, uvolňuje fascie neboli vazivové tkáně obklopující svaly a trigger pointy – lokální svalové napětí, čímž dochází k jejich regeneraci a zmírnění bolesti. Válce se vyrábí v různých velikostech a z materiálů s různou tvrdostí, aby vyhovovaly individuálním potřebám.

Masážní válec je dobré využívat hned z několika důvodů. Jednak uvolňuje ztuhlé svaly a zmírňuje bolest. Válec napomáhá k prokrvení svalů a uvolňuje svalové napětí, čímž dochází k naprosté úlevě od bolesti právě v oblasti svalů. Použití válce po cvičení napomáhá k rychlejší regeneraci svalů a odbourává kyseliny mléčné. Masážní válec také zrychluje prokrvení, jelikož tlak na svaly stimuluje krevní oběh, čímž se do svalů dostává více kyslíku a také živin.

Masážní válec nabízí mnoho dalších výhod, které je určitě užitečné znát. Pomáhá například i v boji proti celulitidě, jelikož stimuluje lymfatický systém a napomáhá k odbourávání tukových buněk. Další jeho skvělou výhodou je i to, že se dá využít k protahování. Některé cviky s tímto válcem slouží k protažení svalů nebo zlepšení flexibility, ale je taktéž velmi užitečný při rovnání zad či při úlevě zablokovaných nervů.

Existuje více druhů těchto masážních válců. Tím základním je klasický pěnový válec, který je vyrobený z měkké pěny a je tak ideální pro začátečníky. Je vhodný jak pro masáže, tak i pro cvičení pilates nebo jógy. Druhým typem je pěnový válec s vroubky, který je primárně určený pro hloubkovou masáž a dokáže uvolnit ztuhlé svalstvo. Posledním druhem je vibrační válec, který má takzvané vibrační jádro, a to zefektivňuje masáž a uvolňuje svalové napětí po cvičení.

Při výběru ideálního masážního válce pro vás, byste měli vzít v úvahu několik faktorů. Tím prvním, a především zásadním je velikost. Válce se totiž vyrábějí v několika velikostech, a to od krátkých až po dlouhé anebo široké. Proto byste měli pečlivě zvážit, jaká velikost vyhovuje vašim potřebám, a hlavně anatomii vašeho těla. Dále je důležitá tvrdost masážního válce. Jelikož opět existuje několik stupňů tvrdosti, a to od nejměkčích až po ty tvrdé a pevné, takže byste měli vybírat s ohledem na vaše preference a také citlivost svalů. Posledním důležitým faktorem je pak materiál, který je u těchto válců buď pěnový, korkový anebo ve tvrdších případech dokonce i dřevěný.

A jak správně používat takovýto masážní válec? Na internetu naleznete mnoho návodů a videí, která vás seznámí s technikami automasáže s masážním válcem. Nebojte se experimentovat a najít si polohy a techniky, které vám nejvíce vyhovují. Důležité je začínat pomalu a s lehkým tlakem, postupně pak můžete tlak zvyšovat dle svých potřeb a vlastního uvážení.

Masážní válec je skvělá investice pro každého, kdo se stará o své zdraví a chce si ulevit od bolesti a urychlit regeneraci po cvičení. Válce jsou dostupné za rozumnou cenu a snadno se s nimi manipuluje, takže je můžete používat v pohodlí domova doma.

Masážní válce, mají poměrně krátkou historii, která se datuje do 80. let 20. století. Za jejich vznikem stojí fyzioterapeuti a sportovci, kteří hledali inovativní metody pro rehabilitaci a regeneraci svalů.

První prototypy masážních válců byly vyrobeny z PVC trubek a sloužily jako nástroj pro masáž svalů po cvičení. Tyto rané modely byly poměrně těžké a nepohodlné, ale ukázaly se jako kvalitní nástroj pro uvolnění svalového napětí a zlepšení prokrvení. V 90. letech se masážní válce staly populární mezi profesionálními sportovci a fyzioterapeuty. Nyní ve 21. století jsou dostupné pro širokou veřejnost.

blog | budujte svá těla