Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Jak vybrat kvalitní protein?

Jak vybrat kvalitní protein?

Výběr správného proteinu může být klíčový pro dosažení vašich fitness cílů. Proteiny neboli bílkoviny, jsou základní stavební kameny našich svalů, šlach a kostí. Pokud se chcete orientovat ve světě proteinových doplňků stravy, je důležité porozumět jejich různým typům a účelům.

Proteinové suplementy jsou koncentrované zdroje bílkovin, které podporují růst a udržení svalové hmoty. Pro sportovce je zvláště důležité zajistit dostatečný příjem bílkovin pro optimální výkon a regeneraci. Pro ty, kteří mají problém sníst dostatečné množství bílkovin v běžné stravě, jsou proteinové produkty skvělým řešením.

Syrovátkové proteiny

Syrovátkové proteiny, často označované jako Whey, jsou nejprodávanější skupinou proteinových přípravků. Jsou rychle stravitelné a ideální po tréninku. Existují tři hlavní typy:

  • WPC (Whey Protein Concentrate): Obsahuje 70-80 % bílkovin a je vhodný jak pro redukční diety, tak pro nabírání svalů.
  • WPI (Whey Protein Isolate): Obsahuje 80-90 % bílkovin, je rychleji stravitelný a má nízký obsah cukrů a tuků, což ho činí ideálním po tréninku nebo do diet.
  • Hydrolyzovaný protein: Díky vysokému stupni hydrolýzy je nejrychleji stravitelný, vhodný jako svačina před tréninkem nebo po něm.

Kaseinový protein

Kaseinové proteiny se vstřebávají pomalu, což je činí vhodnými jako svačina nebo večeře. Vstřebávají se až 6 hodin, takže jsou ideální pro dlouhodobější dodávání aminokyselin.

Beef protein

Hovězí proteiny jsou alternativou pro ty, kteří mají alergii na mléčnou bílkovinu nebo laktózu. Obsahují vyšší množství kolagenu a mohou být použity jako svačina nebo potréninkový koktejl.

Rostlinný protein

Rostlinné proteiny jsou ideální pro vegany a osoby, které nemohou konzumovat syrovátkové bílkoviny. Je důležité vybírat produkty obsahující více rostlinných zdrojů, aby byl zajištěn kompletní aminokyselinový profil. Tyto proteiny jsou také šetrnější k životnímu prostředí.

Protein se směsí sacharidů

Tyto produkty kombinují rychle vstřebatelné cukry a bílkoviny, což pomáhá obnovit glykogen a podporuje růst svalů po náročném tréninku.

Gainery

Gainery jsou sacharidovo-proteinové produkty určené pro ty, kteří potřebují zvýšit svůj kalorický příjem. Pomáhají především při nabírání svalové hmoty a regeneraci díky vysokému obsahu sacharidů a kvalitních bílkovin.

Výběr správného proteinu závisí na vašich individuálních potřebách a cílech. Ať už chcete zlepšit svůj výkon, nabrat svalovou hmotu, nebo podpořit redukční dietu, na trhu je široká škála proteinových produktů, které vám mohou pomoci dosáhnout vašich cílů.

blog | budujte svá těla