Otevřeno Po - Pá 6.00 - 21.00, So - Ne 9.00 - 18.00
+420 721 908 309

Jak by měla vypadat správná jarní očista?

Jak by měla vypadat správná jarní očista?

V zimě se mnoho lidí věnuje pohybovým aktivitám méně než během zbytku roku a ani nezbývalo moc času na regeneraci a odpočinek. V zimním období jsme spíše konzumovali energeticky vydatnější, tučnější a sladší zimní pokrmy a více jsme tak zatěžovali organismus. Dokonce někteří prodělali i různé nemoci jako chřipka, angína, průduškové záněty s antibiotiky. Vitaminů v přirozené formě, tedy v zelenině a ovoci, jsme si taky možná moc naužili. Není divu, že s dlouhodobým nedostatkem slunečního svitu a v životě ve znečištěném ovzduší a stresu na nás dopadá jarní únava.

Protože organismus bývá na přelomu zimy a jara oslabený a zranitelný, měli bychom sáhnout po šetrném a pozvolném odstraňování toxických látek v řádu týdnů. Zároveň bychom měli myslet na doplňování kvalitních zdrojů energie.

Jak vypadá detoxikační režim

Při očistné kúře se neupínejte pouze na jednu část těla a některých orgánů. Je třeba k detoxikaci přistupovat komplexně a podpořit také naši psychiku. Proto očistné období volte na dobu, kdy neočekáváte žádné dramatické stresové situace, intenzivní fyzickou aktivitu, důležitá pracovní a společenská setkání a také čas, kdy můžete ovlivnit svůj jídelníček. Nejprve upravte stravovací a pitný režim, omezte alkohol, pití kávy a zvýšte příjem čisté neperlivé vody, bylinných čajů, zeleninových šťáv. Vyhýbejte se polotovarům a jídlům s konzervanty, chemickými barvivy a zvýrazňovači chuti, které jsou v uzeninách, omezte příjem živočišných tuků a optimálně i masa s výjimkou ryb  a jednoduchých cukrů na maximum. Do pokrmů přidejte obiloviny s menším podílem pšenice, luštěniny, zeleninu, v přiměřené míře i ovoce. Zvyšte příjem tzv. zelených potravin jako mladý ječmen nebo řasa chlorella, které dokážou šetrně navodit očistu, regenerační procesy a mají komplexní nutriční vlastnosti. Dále se pak zaměřte na správný pohyb v mírnější intenzitě a bez velkého důrazu na výkon. Také si dopřejte dostatek odpočinku, spánku a vnímejte vlastní potřeby v tělesné i psychické rovině.

blog | budujte svá těla